Hypsignathus monstrosus H. Allen, 1862

Mongombe, Aaron Manga, Fils, Eric Moise Bakwo & Tamesse, Joseph Lebel, 2020, Annotated checklist of bats (Mammalia: Chiroptera) of Mount Cameroon, southwestern Cameroon, Zoosystema 42 (24), pp. 483-514 : 492

publication ID

https://doi.org/ 10.5252/zoosystema2020v42a24

publication LSID

lsid:zoobank.org:pub:urn:lsid:zoobank.org:pub:4369E104-E14C-4436-9B57-6C38A6AEBE65

DOI

https://doi.org/10.5281/zenodo.4338135

persistent identifier

https://treatment.plazi.org/id/039A87C3-D54B-394E-1CE0-F8B2FAEF4440

treatment provided by

Felipe

scientific name

Hypsignathus monstrosus H. Allen, 1862
status

 

Hypsignathus monstrosus H. Allen, 1862

Hypsignathus monstrosus H. Allen, 1862: 158.

COMMON NAMES. — English: Hammer-headed Bats. French: Hypsignathe monstrueux.

MATERIAL EXAMINED. — 39 specimens.

Mount Cameroon area 1 specimen; Mueli ; 4°23’00”N, 9°07’00”E; 600 m; 14.II.1958; Martin Eisentraut leg.; ZFMK 1961.0603 GoogleMaps 1 ♂; Koto-Barombi ; 4°27’57”N, 9°16’01”E; 457 m; 20.I.1958; Martin Eisentraut leg.; SMNS 6632 GoogleMaps 18 specimens; Victoria (Currently Limbe); 4°00’46”N, 9°13’13”E; 136 m; Preuss P & Strunck leg.; ZMB 54204 to 54207, 54600, 54601, 54601b, 54604, 54696, 54698, 67120, 67121, 67123, 67128, 67132, 67133, 67135, 67150 GoogleMaps .

Other localities of Cameroon • 10 specimens; Bipindi ; 3°05’00”N, 10°25’00”E; 184 m; Zenker georg August & Sjöstedt Yngve Bror leg.; ZMB 40163, 54410, 67122, 67128 to 67131, 67134, 67157, 6942 GoogleMaps 1 ♂; Bonge ; 4°28’00”N, 12°22’00”E; Sjöstedt Yngve Bror leg.; ZMB 7043 GoogleMaps 1 specimen; Bamundjinda ; 5°36’46”N, 10°17’46”E; Adametz leg.; ZMB 67062 GoogleMaps 5 specimens; Dikume-Balue ; 4°14’42”N, 9°29’36”E; 1100 m; Konietzko leg.; ZMB 57061, 67059, 67059 to 67061 GoogleMaps 2 specimens; Yaounde ; 3°52’00”N, 11°31’00”E; 726 m; Zenker Georg August & Heberer leg.; ZMB 9010, 54697 GoogleMaps .

ORIGINAL DATA. — The hammer-headed fruit bat was not captured during our field surveys, but had previously been recorded in the lowland and montane forest of Mount Cameroon by Eisentraut (1963), and by Fedden & MacLeod (1986) who capture one individual in coastal vegetation at Bimbia.

HABITATS AND DISTRIBUTION. — This species is mainly distributed in West and Central Africa, extending marginally to East Africa. This species is an inhabitant of lowland tropical rainforest, particularly gallery forest, swamp forest, mangroves, palm forest, and it has also been recorded in forest patches in savannah areas ( Happold 1987). At Mount Nimba, this species was captured in forested habitats from 500 m up to 1350 m a.s.l. ( Monadjem et al. 2016). It roosts singly or in small groups on exposed branches beneath dense vegetation, at heights of up 30 m in the forest canopy ( Happold 2013b). This species may be threatened by the bushmeat trade.

Kingdom

Animalia

Phylum

Chordata

Class

Mammalia

Order

Chiroptera

Family

Pteropodidae

Loc

Hypsignathus monstrosus H. Allen, 1862

Mongombe, Aaron Manga, Fils, Eric Moise Bakwo & Tamesse, Joseph Lebel 2020
2020
Loc

Hypsignathus monstrosus

Hypsignathus monstrosus H. Allen, 1862: 158.