Myotis bocagii (Peters, 1870)

Mongombe, Aaron Manga, Fils, Eric Moise Bakwo & Tamesse, Joseph Lebel, 2020, Annotated checklist of bats (Mammalia: Chiroptera) of Mount Cameroon, southwestern Cameroon, Zoosystema 42 (24), pp. 483-514 : 507

publication ID

https://doi.org/ 10.5252/zoosystema2020v42a24

publication LSID

lsid:zoobank.org:pub:urn:lsid:zoobank.org:pub:4369E104-E14C-4436-9B57-6C38A6AEBE65

DOI

https://doi.org/10.5281/zenodo.4338063

persistent identifier

https://treatment.plazi.org/id/039A87C3-D55A-395F-1D21-F8F2FADA4389

treatment provided by

Felipe

scientific name

Myotis bocagii (Peters, 1870)
status

 

Myotis bocagii (Peters, 1870)

Vespertilio bocagii Peters, 1870: 125.

COMMON NAME. — English: Rufous mouse-eared bat. French: Murin roux.

MATERIAL EXAMINED. — 1 specimen.

Other localities of Cameroon • 1 specimen; Ayos; 3°32’24”N, 12°32’39”E; Reichenow Anton leg.; ZMB 40656 GoogleMaps .

ORIGINAL DATA. — This species was not trapped during our field surveys.Two individuals of this species had previously been recorded at the beach in Batoke and in disturbed forest and plantations ( Fedden & MacLeod 1986), but this species was not sampled during our field surveys.

HABITATS AND DISTRIBUTION. — This species is widely distributed in sub-Saharan Africa ( Monadjem et al. 2016), from Sierra Leone to Ethiopia and southward to northeastern South Africa. This species inhabits tropical rainforest and wooded savannah where it roosts singly or in small groups within hollow trees, furled leaves, and under dead leaves of banana plants ( Happold 1987; Monadjem et al. 2010 a; Happold 2013l). Happold (1987) noted that this species prefers habitats close to rivers and streams, bordered by forest perhaps because they hunt prey above water bodies.

Kingdom

Animalia

Phylum

Chordata

Class

Mammalia

Order

Chiroptera

Family

Vespertilionidae

Loc

Myotis bocagii (Peters, 1870)

Mongombe, Aaron Manga, Fils, Eric Moise Bakwo & Tamesse, Joseph Lebel 2020
2020
Loc

Vespertilio bocagii

Vespertilio bocagii Peters, 1870: 125 .